Sivujen toteutus © Juoksijain Sukutieto 2014

Kilpaura

Tuomo Ojanperä opetti Humeetin ajolle Porin ratatallilla yksivuotissyksynä. Samalla Porin reissulla se osallistui varsanäyttelyyn, sai juoksuliikkeistä yhdeksän pistettä ja palkittiin näyttelyn ja myöhemmin koko Satakunnan alueen vuoden parhaana varsana.

Valmentautuminen jatkui Kimmo ja Sanna Päivikkeen käsissä Kankaanpäässä. Humeetia ei tarvinnut opettaa ravaamaan. Se oli luonnonjuoksija, ravasi helposti ja halukkaasti alusta lähtien.

Humeeti kehittyi varhain ja sillä ajettiinkin opetus-ja koelähdön lisäksi kaksi kolmivuotislähtöä. Tammikuulla se oli valmis voittamaan Porissa alokassarjan. Sen jälkeen keskityttiin Hippoksen Nuorten sarjoihin ja ikäluokkalähtöihin. Ensimmäinen suurkilpailuvoittonsa Humeeti sai Kaustisen Pikkupelimannissa heinäkuulla. Se kävi ensin voittamassa karsinnan ja kahden viikon päästä pääkilpailun hyvällä ajalla 27,6a. Ori palasi Kaustiselle Kuninkuusraveihin elokuun alussa ja voitti 4-vuotiaiden Pikkuprinssi-lähdön ylivoimaisesti.

Viisivuotiaana päästiin tosi toimiin vasta juhannuksena talvella sattuneen hiusmurtuman parantelun takia. Ensimmäinen voitto tuli heinäkuulla Vermossa V5-lähdössä uudella tasoitusennätyksellä 26,7. Lahden Kuninkuusraveissa Humeeti johti Pikkukunkku-kisaa kalkkiviivoille mutta jäi toiseksi, kun B.Helmiina tuli ohi. Voitto tuli vielä Derbykarsinnassa mutta loppukilpailussa ravi ei enää käynyt.

Humeetin kilpailu-uraa varjosti orilaitumen alkuhässäkässä yksivuotiaana saatu potkuvamma. Potkusta tuli oikean takajalan suureen lihakseen repeämä ja turposi kuhmu, joka näkyy tänäkin päivänä. Jalka jäi huonommaksi ja sai hevosen ajoittain puoltamaan. Ikäluokkakisojen kovissa rasituksissa 4- ja 5-vuotissyksyinä, ravi meni vinoksi ja kulmikkaaksi ja hevonen väsyi.

Ongelmaa yritettiin ratkaista monin tavoin. Poisoppiminen väärästä askelluksesta otti aikansa ja paluu radoille tapahtui vasta 9-vuotiaana Tom Erikssonin valmennuksessa. Ennätyksensä, 22,9a Humeeti teki voittojuoksussa 11-vuotiaana Saku Mikkolan käsissä. Kilpailu-ura loppui samana kesänä vasemman takajalan nuljuluun murtumaan. Startteja tuli raviongelman takia vähänlaisesti. Humeeti oli kuitenkin valmennusajossa 2-vuotissyksystä 11-vuotiaaksi ilman pidempiä taukoja eikä sairastellut muutamaa kurkunpäätulehdusta enempää.

Erikoista: Humeeti ei laukannut kertaakaan nuoruusvuosiensa 21 startissa.