Sivujen toteutus © Juoksijain Sukutieto 2014

Jälkeläiset

(Tämän sivun päivitys 1.2.2018)

Humeetilla on (1.2.2018) 43 ravikilpailuihin osallistunutta jälkeläistä, mutta niissä jo viisi valioaikaista ja yli 60000 euroa tienannutta:

Humiro derbyvoittaja 2017
Lilin Jytky Derbyn 3. 2016, kriterium 2., Satakunta-ajon 2.
Topin Musta lähes satatuhatta tienannut kuningatarkisailija
Kume 21,6aly juossut Tawastjernan muistajon voittaja
Kihus Satakunta seniorin 2.

Yli 10000 euroa tienanneita myös:

  • Typyn Toisto Derbyssä 2015 paras ja ainoa tamma
  • Mustamani, Derbyssä 2017 7.
  • Aatsi, voittokone: 31 ensimmäisessä startissa 10 voittoa.
  • Kitti, sisukas nuortensarjavoittaja
  • Typyn Tuisku, Typyn Toiston täyssisko
  • Amoriini, Silvaksen humeetilaistallin kolmas ahkeroija

Isänsä tavoin Humeetin jälkeläiset ovat ravureita ja helppoja koulutettavia. Ylläolevasta menestyjien listastakin voi todeta, että Humeetista varsan saaneeista useat ovat teettäneet myös toisen varsan. Päivikkeellä ja Silvaksella niihin on luotettu enemmänkin.

Jälkeläisarvostelu, blup 124

Humeetin suvun, tulosten ja jälkeläisten perusteella laskettu jälkeläisarvostelun blup-indeksi on jatkuvasti ollut yli 120. Nyt viimeisimmässä se on 124, ja edelleen oriiden parhaimmistoa. Humeeti palkittiin vuonna 2017 jälkeläistensä perusteella =jälkeläisarvostelu luokka L3 I palkinto.

Suomen Hippos arvottaa siitosoriita kotisivuillaan sen mukaan paljonko varsat ovat tienanneet yhteensä rahaa. Vaikka Humeetilla on varsoja vain murto-osa suosikkioriiden varsojen määrästä, se on roikkunut menestyjien joukossa. Vuonna 2017 sen viiden varsan 5-vuotisikäluokka tienasi kolmanneksi eniten. Enemmän tienasivat vain Vieskerin ja Cameronin monet kymmenet jälkeläiset. Keskimäärin varsaa tai starttia kohti laskien humeetilaiset tienasivat huomattavasti enemmän kuin kärkikymmenikön muiden oriiden jälkeläiset.

Humeeti on ollut 5-vuotiskeväästä lähtien siitoskäytössä paitsi kesän 1997, jolloin se oli Haimoossa. Kaikki ikäluokat ovat olleet pieniä. Parhaana vuonna on siemennetty 30 tammaa ja vuonna 2010 syntyi 17 varsaa.

Vuonna 2004 syntynyt ensimmäinen ikäluokka oli iso menestys. Varsat tulivat hyvin opetus-ja koelähtöihin ja yhdeksästä varsasta kahdeksalla on ajettu kilpaa. Parhaiten ovat menneet vuonna 2014 kuningatarkilpailuun osallistunut tamma Topin Musta 23,2 aly sekä viisivuotiaana ikäluokkansa parhaimmistoon kuulunut Kume 21,6 aly, joka voitti Tawastjernan muistoajon. Lisäksi Kitti, Säikän Syke ja Typyn Tuisku ovat juosseet tähtivauhtia. Toisesta ikäluokasta tuli kolmas valiojuoksija Kihus 24,7 ake, Satakunta-Seniorin kakkonen.

Humeeti tuottaa Derbymenestyjiä

Vuonna 2015 Lilin Jytky nousi aivan ikäluokan parhaimmistoon, tulemalla Kriteriumissa toiseksi ja juoksemalla Satakunta-ajon finaalissa kaikkien aikojen parhaan nelivuotisajan 25,0 ke. Samana vuonna tamma Typyn Toisto aloitti Humeetin jälkeläisten menestyssarjan Derbyn finaalissa. Se pärjäsi siinä ainoana tammana hienosti oriita vastaan. Vuonna 2016 Lilin Jytkystä tuli viisivuotiaana Humeetin neljäs valioajan alittaja, 23,9 aly. Derbyssä Lilin Jytky oli kolmas.

Vielä parempaa saatiin kokea vuoden 2017 Derbyssä. Humeetista oli finaalissa ikäluokan viidestä kilpailleesta varsasta kaksi: Mustamani ja Humiro. Ja kilpailu päättyi upeaan Humiron Derbyvoittoon. Se oli viimeisen kaarteen alussa vielä koko porukan takana. Joutui kiertämään kaarteessakin neljättä rataa, mutta ehti valtavalla kirillä koko porukan ohi. Lähes samanlaisen loppukirin se esitti myös edeltäneessä Vermon startissaan. Siitä tuli myös kauden ansioitunein viisivuotias ja viides humeetilainen valiojuoksija, 24,4 ake.

Viisivuotiaana tähtiajan juosseita ovat edellämainittujen derbyvoittajien ym. huippujen lisäksi myösTypyn Toisto 26,4 ke, Mustamani 25,9 aly, Amoriini 26,6 aly, Humetar 26,3 aly, Kiviniemen Manta 28,4 ke ja Viksu Vilivei 29,4 ke. Aatsi 27,2 ke ja Neiti Hurmos 26,8 aly alittivat ajan kuusivuotiaina.

Humeeti sai ensimmäisen jälkeläisten suoritusten perusteella lasketun blup-arvostelun vuonna 2011. Indeksiluku 120, oli sinä vuonna elossa olevien oriiden kolmanneksi korkein. Viimeisen arvostelun indeksillään 124 Humeeti kuuluu edelleen oriiden kärkikastiin, vaikka indeksiä laskee oriin käyttö myös värin perusteella. Humeetin kaikki jälkeläiset ovat nimittäin mustajouhisia = mustia tai ruunikoita.

Erikoista: Humeetin kaikki jälkeläiset ovat mustajouhisia; mustia tai ruunikoita.